Лена Бориславова: Кабинетът отказа предложението на Борисов за Северна Македония

232
Кадър: Facebook

Началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова обяви, че премиерът няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Северна Македония. 

Правителството отказа предложението на Бойко Борисов първо МС да одобри формулата на френското председателство, която да отпуши процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към НС и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред „Дневник“. Тя каза, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония – да мине първа през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.

Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание. Но министър-председателят предприе политическия ход на обратната хронология след честите обвинения от „Има такъв народ“ за двойствена политика по спора за Северна Македония, като опитва така да демонстрира максимална прозрачност. Критики за подхода при решението за начало на европреговорите на съседната на България страна Петков получава и от президента Румен Радев.

Важно е Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по плана за възстановяване и устойчивост“, коментира Бориславова пред „Дневник“ по повод проваления по-рано днес (22 юни) кворум в Народното събрание. По думите ѝ в дневния ред на парламента за сряда са били предвидени проектозакони, от чието приемане зависи тъкмо получаване на средства по плана за възстановяване и устойчивост. Обсъждане на актуализацията на бюджета сега не беше предвидено, но пък ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ имат достатъчно депутати (общо 125) и занапред да провалят парламентарни заседания.

По публикацията работи: Пламена Сутева