Проучване: Колко пари са необходими за идеален живот?

75

Изследванията опровергават идеята, че всеки иска да бъде възможно най-богат, въпреки че много американци искат 100 милиарда долара, за да могат да определят живота си като идеален

Колко пари Ви трябват, за да водите своя „абсолютно идеален живот“? Според ново проучване на университетски психолози, отговорът за повечето хора е 10 милиона долара, но не и за американците, които казват, че се нуждаят от поне 100 милиона долара, съобщава The Guardian.

Учените от университетите в Бат установиха, че противно на предположението, че всеки иска да бъде възможно най-богат, повечето хора казват, че биха били щастливи с няколко милиона.

Проучване на почти 8000 души от цял ​​свят установи, че в 86% от страните по-голямата част от хората смятат, че могат да постигнат идеалния си живот с 10 милиона. В Аржентина, Индия и Русия повече от 50% от хората заявяват, че биха искали 1 милион долара или по-малко. Въпреки това, в САЩ мнозинството от хората казаха, че ще им трябват поне 100 милиона долара или повече, за да водят идеален живот, като 31,7% казват, че биха искали поне 100 милиарда долара.

В Обединеното кралство най-популярният отговор беше 1 милион долара и мнозинството казаха, че 10 милиона или по-малко биха били достатъчни. Тринадесет процента казаха, че биха искали 100 милиарда долара или повече.

„Основният икономически принцип, според който всеки е мотивиран от „неограничени желания“, заседнал на консуматорска бягаща пътека и се стреми да натрупа колкото се може повече богатство, е неверен“, се казва в проучването, публикувано в Nature Sustainability . „Вярата в този принцип също има ужасни последици за здравето на планетата. Стремежът към непрекъснато увеличаване на индивидуалното богатство и преследването на безкраен икономически растеж струваше тежка цена. С нарастването на богатството се увеличава и използването на ресурсите и замърсяването.“

„Идеологията на неограничените желания, когато се изобразява като човешка природа, може да създаде социален натиск върху хората да купуват повече, отколкото всъщност искат“, каза той. „Откриването, че идеалният живот на повечето хора всъщност е доста умерен, може да направи социално по-лесно за хората да се държат по начини, по-съгласувани с това, което ги прави истински щастливи, и да подкрепят по-силни политики за опазване на планетата.

Д-р Рената Бонджорно, съавтор на доклада и социален психолог в Bath Spa University и University of Exeter, каза: „Констатациите са рязко напомняне, че мнението на мнозинството не е непременно отразено в политики, които позволяват натрупването на прекомерни количества богатство от малък брой хора. „Ако повечето хора се стремят към богатство, което е ограничено, политиките, които подкрепят по-ограничените желания на хората, като данък върху богатството за финансиране на инициативи за устойчивост, може да са по-популярни, отколкото често се представя.”

Нарастващата коалиция от политици и хора, формиращи общественото мнение, призовават за въвеждане на данъци върху богатството по целия свят, за да помогнат за затварянето на „зашеметяващата“ разлика между най-богатите и най-бедните в обществото.

Роуън Уилямс, бившият архиепископ на Кентърбъри, призова правителството на Обединеното кралство да наложи данък върху богатството на свръхбогатите, за да помогне за справяне със „спирално неравенството“, което според него е „дълбоко вредно за нашия колективен морал и доверие“.

„Спиралното неравенство е основен проблем в нашето общество и всички доказателства сочат, че това е дълбоко вредно за нашия колективен морал и доверие“, каза Уилямс. „Данък върху богатството от вида, който подкрепяме, признава, че изключително непропорционалните награди за много малък брой граждани няма да допринесат за сплотена и справедлива национална общност.

Уилямс каза на супербогатите, че не трябва да гледат на връщането на по-широкото общество като данъчна тежест, а като „възможност за изграждане на стабилна, устойчива икономика, която работи за всички“.

Правителствените данни показват, че най-богатите 1% от домакинствата в Обединеното кралство имат поне 3,6 милиона паунда . На другия край на скалата най-бедните 10% от домакинствата имат £15 400 или по-малко, като почти половината са натоварени с повече дългове, отколкото имат в активи , според данни, публикувани от Службата за национална статистика.

Данък върху богатството върху първите 1% може да генерира най-малко 70 милиарда британски лири годишно, според изследване на Гринуичския университет . Това би било еквивалентно на 8% от текущия общ данък, но ще засегне само около 250 000 домакинства. Комисията за данък върху богатството , създадена през 2020 г., за да разгледа разходите и ползите от налагането на данък върху богатството, препоръча еднократен данък от 1% за домакинствата с над 1 милион паунда. В него се казва, че данъкът ще генерира £260 милиарда – повече от достатъчно, за да покрие едногодишното финансиране на NHS и разходите за социални грижи.

По публикацията работи: Силвана Димитрова