В Русия тече подготовка за референдум

141

Наесен в Русия ще се състои референдум във връзка с възможно присъединяване на Херсонска област към страната, като вече тече подготовка. Известно е и, че вече се излъчва руска телевизия в Херсонска област на Украйна. Москва дори въведе рублата в района и започна да разпространява руски паспорти

Референдумът за присъединяване на Херсонска област в Украйна към Русия ще се състои наесен, обяви заместник-ръководителят на руската окупационна администрация Олег Стремоусов. Той обясни, че в момента тече подготовка за референдума и се решават организационни въпроси, предаде Bulgaria ON AIR.

„Вървим по пътя на Крим“, каза той в интервю за руската държавна телевизия.

Руска телевизия вече се излъчва в южната Херсонска област на Украйна, съобщи руската армия, предаде АФП.

Москва вече въведе рублата в района и започна да разпространява руски паспорти. Руските въоръжени сили са „пренастроили последната от седемте телевизионни кули в Херсонска област за безплатно излъчване на руски телевизионни канали“, се казва в съобщението.

Херсонска област, която граничи с полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., беше окупирана от руски сили в дните след началото на офанзивата на Кремъл през февруари, припомня БНР.

Кирил Стремусов, заместник-началник на военно-гражданската администрация на Херсонска област, заяви, че територията може да се присъедини към Русия „преди края на годината“.

По публикацията работи: Пламена Сутева