Как украинските бежанци да се включат на пазара на труда в България?

49

Как украинските бежанци да се включат на пазара на труда в България. С какви трудности се срещат и как да си намерят работа?

Около 20 украински жени се включиха в специален „Женски кръг“ в Ситуационния център „Отворени врати“ в София. Целта на инициативата е да подпомогне на украинските бежанки да си намерят работа в България.

„Фокусът на тази група е да не са твърде много жени, тъй като ние искаме да им предоставим индивидуални консултации. Да обърнем внимание на всички, тъй като всяка една има различни мнения, различни търсения. Голяма част от тях е с малки деца. Тоест трябва да можем да видим какви са опциите, за да са с децата и какви са опциите на пазара на труда“, заяви Кристина Ронкова от фондация „Дигнита“, предаде БНТ.

Мероприятието се провежда не за първи път и е организирано от Фондация „Дигнита“.

„Работят с консултанти така наречения коуч, който им казва какво търсят работодателите. Как да изготвят своето СV, какви са типичните особености на работодателя в България. След Това наш специалист, специалист по трудово право им разказва за основните закони и изискване към бежанки от Украйна. И след това им разказваме за основните рискове“, допълни Камелия Димитрова, директор на Фондация „Дигнита“.

Оксана Калчева е в съюза на украинските адвокати. Тя е от Мелитопол, Запорожска област. Заради безопасността си, напуска окупирания град и със семейството си пристига в България. Продължава да води юридически консултации онлайн.

„Има случаи когато хората при неофициална работа, се срещаха с различни трудности, всъщност експлоатация и насилие. Затова дойдех тука да чуя квалифицираните специалисти, да се запозная по-добре с българското законодателство. В бъдещето де мога да помагам на хората“, добави Оксана Калчева, юрист от Украйна.

За повечето украинци основният проблем, свързан с търсенето на работа, е езиковата бариера.

„Градът ни окупиран, тръгнахме до Запорожие, после с автобус до София. Сега си търсим работа, за да можем да се съдържим. По образование съм счетоводител. Доколкото знам тук мога си потвърдя дипломата, но все пак, счетоводството в България и в Украйна има разлика. Това е първия проблем, а втория, основния, езика“, сподели Татяна от Бердянск.

„Имам 2 висши образования радио инженер и икономист. Знам украински, руски и английски. Надявам се това ще ми помогне да се си намеря работа“, коментира Ирина от Одеса.

По време на оживената дискусия в Ситуационния център украинските жени се запознаха възможностите си за реализация, кариерна ориентация и актуалните услуги, които предлага държавата.

„Така че има сесии специално насочени към украинските граждани, да чувстват максимално добре да познават своите права, да знаят от какво да се предпазват за да избягат рискове. И тяхното пребиваване тук да е максимално безопасно“, каза още Ернеста Русева от Националната комисия за борба с трафика на хора.

След обсъждането в „Женските кръгове“ украинките получат индивидуални консултации, където да им помагат да съставят СV и да направят няколко пробно подавания на документи за работа.

По публикацията работи: Станислава Гавазова