Проф. Марчев: Тези, които пият повече кафе, живеят по-дълго

1480

Днес популярния лекар проф. Марчев разказа за експеримент в САЩ, свързан с пиенето на кафе.

150 човека в търговски център са били дадени кафета, а на още толкова –същите напитки, но без съдържание на кофеин в тях. Изследването показало, че клиентите, изпили нормални кафета, са пазарували с 30% повече от останалите. „Кофеинът е мозъчен стимулант, който стимулира производството на допамин”, обясни кардиологът. По думите му това спомага за импулсивните покупки в магазина. Професорът потвърди статистика, според която хората, пиещи средно между 1.5 и 3.5 кафета дневно живеят по-дълго от тези, които не консумират черната напитка, коментира лекаря, предаде NOVA.

Друго проучване показва, че тези от нас, които закусват, имат значително по-нисък риск от заболявания на мозъка. Обяснението на лекаря е, че будуващите до късно през нощта хора не обичат да закусват сутрин, а това само по себе си води до мозъчни нарушения.

Проф. Марчев коментира и забраненото от вече 10 години тютюнопушене на закрито у нас. „Цигарите са вредни и трябва да бъдат спрени. Ние се борим хората да спрат да пушат, а не да сменят вида цигари”, категоричен е кардиологът.