Кирил Петков бесен след ново видео на Слави Трифонов. Ето какво му каза

3050

Късно в събота Слави Трифонов направи изявление по собствената си телевизия. Той коментира ситуацията в страната.

След специалното изявление на лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов, от пресцентъра на „Продължаваме Промяната” разпространиха позиция до медиите, че остро осъждат „подобни политически внушения и разпространяването на неистини, които не само влошават добросъседските отношения на България със страните от Западните Балкани, но и откровено разпространяват неистини към българските граждани”, предаде БТА.

В съобщението се казва, че в своето видеообръщение г-н Трифонов е направил внушения и разпространил неистини относно важни обстоятелства по преговорния процес с Република Северна Македония, за тяхното европейско бъдеще и Преговорната рамка, предложена от Европейския съюз под председателството на Франция.

„Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича предложение на „Има такъв народ”, не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с Министерството на външните работи”, пишат от ПП. Също така министър Генчовска все още не е предоставила двустранния протокол между България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие, добавят те.

Комисията по външна политика към Народното събрание поиска от МВнР да предостави въпросния двустранен протокол публично, се напомня в съобщението. Преговорната рамка и двустранният протокол са двете части на един пакет, над който от българска страна работи изцяло МВнР, допълват от ПП. Затова парламентарната комисия ще покани министъра на външните работи в следващите дни да представи на Комисията освен тези документи и анализа на МВнР по съответствието им с Рамковата позиция, и Декларацията на НС от 2019 г., както и позицията на Консултативния съвет за национална сигурност от януари тази година.