Спират доставките на „Газпром“ и през „Турски поток“

370

Стана ясно, че „Газпром“ спира доставките на газ и през „Турски поток“. Както вече е известно Русия спря напълно газоподаването за Франция, а доставките за Германия по Сверен поток намали с 60%, само преди дни взрив извади от строя и американския терминал за втечнен газ, чрез който се правят доставки за Европа.

„Газпром“ ще преустанови доставките на газ през „Турски поток“ от 21 юни, това ще стане поради планова поддръжка, се казва в изявление на компанията. Предвижда се газоснабдяването да бъде възобновено не по-рано от 28 юни, предаде novini.london.

Припомняме че Русия вече спря напълно газоподаването за Франция, а доставките за Германия по Сверен поток намали с 60%, само преди дни пък взрив извади от строя и американския терминал в Тексас за втечнен газ, чрез който се правеха доставки за Европа.

В резултата на всичко това цената на синьото гориво отново се повиши до максимум по борсите. Европейски анализатори смятат, че не става въпрос за аварии, каквито са обясненията на Москва, а за опит на Путин да използва доставките на газ като оръжие.