Ще остане ли Европа без природен газ през зимата?

80

Това е напълно възможно да се случи, ако доставките на газ от Русия по „Северен поток“ спрат напълно

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по критичния тръбопровод „Северен поток“ спрат напълно.

ЕК: Европейската енергийна сигурност не е в риск от намалените руски газови доставки

Ако газопроводът „Северен поток“ до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да достигне нивата за съхранение, които Европейският съюз е поръчал до началото на отоплителния сезон през ноември. И регионът може да свърши напълно запасите си до януари, каза Масимо ди Одоардо, вицепрезидент за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac, пред Bloomberg, цитирани от Bulgaria on air.

„Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето“, предупреди Ди Одоардо.

Руските власти заявиха в четвъртък, че не могат да възстановят силно намалените количества на газ, които текат по газопровода „Северен поток 1“, тъй като става въпрос за технически проблем, усложнен от санкциите. Те обаче са готови веднага да пуснат „Северен поток 2“, за да върнат обема на доставките.

По публикацията работи: Станислава Гавазова