Лена Бориславова: Ако се наложи да се явим на избори ще се явим. Властта не е на всяка цена

224

Началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова гостува в предаването „Лице в лице“ по bTV. Тя коментира актуални теми в политическия живот, една от които вота на недоверие към кабинета и възможни предстоящи избори

„Това което се случи днес е онзи вододел, за който ставаше въпрос през последните няколко дни и седмици“, започна Бориславова.

„Въпросът, който трябваше да си зададем при този избор е какво следва оттук нататък и дали с този избор представителите избраха да пратят България напред в бъдещето или предпочетоха да я върнат назад в миналото и да лишат една част от българския народ от по-добро бъдеще“, заяви тя.

„Една част от българския народ отново ще бъдат на спокойствие, отново ще минават наркотици през границите, отново няма да има никакъв контрол“, посочи Лена Бориславова.

„Лукойл може би отново ще спре да плаща данъци. Не бих се изненадала ако бъде възстановено спецправосъдието“, заяви началникът на кабинета.

Лена Бориславова коментира и причините за разцеплението в коалицията.

„Коалицията имаше своите трудни моменти, особено между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ““, заяви Бориславова.

„В началото отдавахме това на поведението на Слави Трифонов и компания“, продължи тя.

По нейни думи в последствие се е разкрило, че не става въпрос за „особености в характера а за особеност в уговорките“.

Относно парите за пътищата и отказаните 3,9 милиарда на Гроздан Караджов, Бориславова заяви, че дебатът не е бил за пари, а за принципи.

„За мен отговорното и принципно поведение беше да гласуваме бюджета и неговата актуализация и да насочим публичния ресурс към нуждаещите си хора, а не в тази насока“ (б. р.: пътищата).

Бориславова коментира и темата за позицията на България относно Република Северна Македония и членството й в ЕС.

По думи на Бориславова темата е оставена на външното министерство, за да се пресече твърдението, че премиерът извършва собствена външна политика в тази насока.

Тя коментира и темата за предстоящия вот на недоверие следващата седмица и възможността за намиране на депутати за постигане на мнозинство.

„Според мен трябва да дадем това време, което остава до следващата седмица“, заяви Бориславова.

„Премиерът ще се опита да направи възможното и принципното за да не се стига до нови избори“, каза Бориславова, тъй като от партията смятат, че това не е удачен вариант.

„Заявяваме, че няма да правим безпринципни коалиции“, посочи Бориславова, тъй като за ПП властта не е на всяка цена.

„Оставането на всяка цена не е промяната, зад която ние заставаме“, заяви тя.

„Ако се наложи да се явим на избори ще се явим“, посочи тя.