Десислава Атанасова: Днес е още един срамен ден за българския парламент

239

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС по време на свое изказване от трибуната на НС. Нейните думи бяха провокирани от изказването на Асен Василев. Тя определи евентуалното отстраняване на Никола Минчев като „урок за парламентарната група на „Продължаваме Промяната”

„Днес е още един срамен ден за българския парламент и за българския парламентаризъм. Стигна се дотам, че се демонстрира емоционална нестабилност от хора, които имат самочувствието, че могат да управляват държава, да решават кризи, да са промяна”. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС от трибуната на Народното събрание по време на дебата за отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев.

„Много се говори за морал и кой може да дава морални оценки. Как ли не бяха наричани народни представители в днешния ден – „мафия”, „задкулисие”… Говореше се за „мръсни пари” и „поръчково разчистване на сметки”. Моралът много често обаче се ползва за алиби. А историята ни учи, че най-горещите издевателства са се правили от морални съображения. Това, което днес видяхме в българския парламент, е издевателство – срещу демокрацията, включително”, каза още Атанасова.

Тя разкритикува колегите си за това, че по време на дебата се е стигнало дори до „заигравки и с етническата карта, което е безпрецедентно и недопустимо”.

Евентуалното отстраняване на Минчев Атанасова определи като „урок за парламентарната група на „Продължаваме Промяната”.

„Днешният дебат стана толкова жив, ярък, на моменти – и брутален. Едно нещо беше вярно – думата „криза”. И вероятно дебатът не е толкова за оставката на г-н Минчев, а за кризата. Затова, уважаеми колеги и г-н Петков, много ще улесните парламента и обществото, ако днес гласуваме две оставки – тази на Минчев и тази на кабинета”, завърши Атанасова.