Любопитно

Геомагнитни бури спират електрозахранването

Слънчево изригване, преминало покрай Земята днес, което може да причини геомагнитни бури. Изтласкването на коронарната маса ни нанесе „остър удар“ в 00:37. Това беше пуснато от осемчасово слънчево изригване, което беше регистрирано в понеделник. Ефектите от бурите, като прекъсвания на тока, могат да се усетят днес и утре

Слънчево изригване, което премина покрай Земята тази сутрин, може да предизвика леки геомагнитни бури с продължителност дни, предават от Daily Mail. Изхвърлянето на коронарна маса (CME) нанесе на нашата планета „ударен удар“ в 00:37 ET (4:37 BST) в сряда.

Експертите прогнозират, че ефектите от CME, които могат да включват прекъсвания на тока, могат да се усетят в следващите часове. CMEs са големи облаци от енергична и силно магнитизирана плазма, които изригват от слънцето.

Те могат да се задействат, когато буря на повърхността на слънцето предизвика образуване на вихър в основата на плазмените бримки, които излизат от повърхността. Тези бримки се наричат ​​изпъкналости и когато станат нестабилни, те могат да се счупят, освобождавайки CME в пространството. Днешното изригване е резултат от особено бавно движещо се слънчево изригване, регистрирано в понеделник, което продължи осем часа и причини временно прекъсване на радиото над Япония и Югоизточна Азия.

Астрономите от SpaceWeather.com записаха експлозията на растящото слънчево петно ​​AR3032 в понеделник в 00:07 ET (04:07 BST). Експлозията предизвика слънчево изригване, което продължи близо осем часа от началото до края и беше регистрирано като M3.4, което го постави в „средния“ клас на слънчево избухване.

Екстремното ултравиолетово лъчение от взрива йонизира горната част на нашата атмосфера, което причини временно прекъсване на радиото над Япония и Югоизточна Азия. Коронаграфите на борда на Слънчевата и хелиосферната обсерватория (SOHO) също записаха CME, хвърлен в космоса от това слънчево изригване в ранните часове на сутринта.

Анализатори от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) прогнозираха, че днес може да нанесе „внезапен удар върху магнитосферата на нашата планета“.

Оттогава Spaceweather.com потвърди, че CME е ударил магнитното поле на Земята в 00:37 ET (04:37 BST) на 15 юни. Актуализация на сайта им казва: „В следващите часове може да възникнат бури, когато Земята се придвижи в плътния, намагнетизиран фланг на CME.“ Според MetOffice са вероятни леки бури от клас G1, с шанс за умерени G2 рано тази сутрин.

Геомагнитната активност трябва да отслабне по-късно през деня, но пристигането на високоскоростен поток от слънчев вятър рано утре може да увеличи активността обратно до нивата на бурята G1.

Незначителна буря може да обърка мигриращите животни, които разчитат на магнитното поле на Земята за усещане за посока. Умерените бури могат да причинят колебания на напрежението и дори да доведат до прекъсване на захранването или повредени уреди и електрически кабели. Сателитите и други космически кораби също са изложени на висок риск от повреда поради повишените нива на радиация.

MetOffice каза също, че всички полярни сияния, които се появяват в резултат на CME, вероятно ще бъдат ограничени до по-високи географски ширини и биха достигнали Шотландия в ранните часове на тази сутрин. Кратките часове на тъмнината обаче означаваха, че наблюденията на Аврора ще бъдат ограничени, ако не и невъзможни.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца