Кирил Петков хвърли светлина върху „новината на деня“, от която било отвлечено вниманието (ВИДЕО)

522

Премиерът Кирил Петков обясни коя е новината на деня по време на изявление след заседание на Министерски съвет. Той заяви, че темата за Република Северна Македония е използвана, за да се отвлече общественото внимание от един много важен въпрос. И той е, че Междуведомствената комисия между Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие открива 2.5 милиарда лева – пари, които е трябвало да бъдат платени за незаконни строежи

„Понеже се чуха всякакви инсинуации в парламента във връзка с решението за РСМ, днес МС взе ясно решение, което е недвусмислено. Оттук нататък нито един политически лидер не би трябвало да се упражнява по тази тема“, заяви премиерът след заседанието на МС.

Той продължи със следното:

„Първо. Всяко предложение от страна на ротационното председателство на Европейския съюз от държави членки или ЕК, свързано с одобряване началото на преговори за членство в ЕС на РСМ и Република Албания, което се отклонява от рамковата позиция на МС, да се изпраща незабавно към ЕС на Комисията по външна политика на НС.

Второ. Представителите на Република България в комитета на постоянните представители и в Съвета Общи въпроси да не изразяват съгласие до обсъждането в НС, а при отхвърлянето им от НС да изразят отрицателна позиция по тях“, заяви Петков.

„Т. е. оттук нататък никой политик не може да каже, че Правителството би направило едностранни действия. Решението за РСМ е на парламента и това решение на МС задължава нашето представителство в Брюксел да мине директно в парламента“, посочи премиерът.

„Другото важно нещо е, че през цялото време темата за Република Северна Македония беше използвана за отвличане на общественото внимание. Защо точно днес беше избрано да се случи изслушването по темата Северна Македония? За да се напълнят новините по тази тема и да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема на деня и това е, че Междуведомствената комисия между Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие открива 2.5 милиарда лева – пари, които е трябвало да бъдат платени за незаконни строежи. Това е новината на деня“, посочи Кирил Петков.

По думите на Петков тези средства е трябвало да дойдат от повишението на бюджета, поискан от регионалния министър.

„Шест метра водосточна тръба струват 1 милион лева за данъкоплатците на Република България. Три стълба струват 2 милиона лева. Този тип примери се събират до 2.5 милиарда незаконни строежи“, обясни Петков.

„И това, което ние направихме, че останалите 550 милиона трябваше да минат през НС – показва, че сме били прави през цялото време. Сега, когато комисията завърши своята дейността – става ясно, че голяма част от строежите, за които се иска бюджет, за да бъдат платени – са незаконни. Именно затова сега се обсъжда темата Северна Македония”, категоричен е Петков.

Той коментира и вота на недоверие. „Този вот беше поискан в деня, в който заявихме, че германски граничари ще охраняват българската граница. Борбата срещу мафията продължава. Не се хващайте в капаните, с които те се опитват да отвлекат общественото внимание“, подчерта премиерът.