Откриха мистериозно жабешко гробище

128

Експертите са озадачени, след като откриват около 8000 древни кости от жаби, докато разкопават трасето за нов път

Костите, намерени в ров близо до мястото на кръгла къща от желязната епоха в Бар Хил, близо до Кеймбридж, са останки на около 350 земноводни, предадоха от Би Би Си.

Учени от Музея на лондонската археология казаха, че „огромното количество останки, всички концентрирани на едно място, е изключително“. Те не знаят защо костите са били там.

Повечето от костите, са открити в 14-метров ров от западната страна на кръгла къща, която е била използвана през средната и късната желязна епоха (400 г. пр. н. е. – 43 г. н. е.).

Експертите от музейната група казаха, че много малко други кости на земноводни са открити на археологически обекти в околните райони – дори тези, разположени по-близо до реките.

Според учените, макар намирането на жабешки кости при разкопки да не е необичайно, мащабът на тази находка е необичаен.

Това „изненадващо и странно откритие накара зооархеолозите от Музея на лондонската археология да предприемат завладяващо детективско разследване“, казаха те.

Досега са предложени няколко теории.

Изглежда малко вероятно земноводните да са изядени от хора или други животни или птици, тъй като по костите няма следи от изгаряния, порязвания или ухапвания.

  • Може да са били привлечени в района от обещанието за храна, тъй като близките доказателства за преработка на зърно биха довели бръмбари и листни въшки, които жабите, както е известно, ядат.
  • Възможно е да са паднали в канавката на кръговата къща по време на миграция в търсене на места за размножаване и да не са успели да се качат.
  • Може да са умрели, докато са зимували в калта по време на особено студена зима, или са били убити от болест.

Д-р Вики Юенс, старши археозоолог в Музея на лондонската археология, каза: „Това е озадачаваща и неочаквана находка, която все още се опитваме да разберем напълно“.

„Това натрупване на останки от жаби може да е било причинено от редица различни фактори, вероятно взаимодействащи за дълъг период от време – просто все още не сме сигурни какви са били те“, допълни Юенс.

По публикацията работи: Силвана Димитрова