Кето диета, с високо съдържание на мазнини, може да удължи продължителността на живота

74

Кето диетата всъщност може да увеличи продължителността на живота на човек, като направи клетките му по-устойчиви, установи ново проучване. В диетата има много ниско съдържание на въглехидрати

Изследователи от Станфордския университет установиха, че диетата осигурява подобна устойчивост на телесните клетки, както гладуването, съобщават от Daily Mail.

Диетата е с много ниско съдържание на въглехидрати, които биват замествани с мазнини. Всъщност те служат като основен енергиен източник на тялото.

Някои критикуват диетата, защото може да доведе до недостиг на вредни хранителни вещества и хронични заболявания в бъдеще.

Диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, която стана популярна през последните години, може да удължи живота на човек, установява ново проучване. Изследователи от Станфордския университет откриха, че тази диета може да помогне на мускулите и стволовите клетки да преживеят стреса и да позволи на човек да живее по-дълго.

Кето диетите са с изключително ниско съдържание на въглехидрати, но с много високо съдържание на мазнини. Това тренира тялото да стане ефективно при изгарянето на мазнини и да преобразува мазнините в енергия. Те са станали известни с изгарянето на екстремни количества тегло за кратки периоди от време.

Възходът на диетата в някои общности идва с известни противоречия, с някои предупреждения, че може да причини недостиг на хранителни вещества и други дългосрочни проблеми – въпреки краткосрочните ползи.

В тест върху мишки изследователите откриха, че тези, които гладуват от 1 до 2,5 дни, имат по-устойчиви мускулни клетки.

Въпреки че им е отнело повече време за възстановяване, когато са били повредени, клетките в мишки, които са на гладно, е много по-малко вероятно да се повредят.

„Открихме, че гладуването предизвиква устойчивост на мускулните стволови клетки, така че те да оцелеят по време на лишения и да са на разположение за възстановяване на мускулите, когато хранителните вещества отново са налични“, каза д-р Томас Рандо, професор по неврология в Станфорд в съобщение на университета.

Дългосрочното гладуване обаче не е устойчиво и може да бъде много неудобно за човек да го прави ежедневно.

Яденето на кето диета, която е много по-реалистична, изглежда има същия ефект като гладуването върху клетките на мишката, върху които е тестван кетонът.

Клетките, предизвикани от кетон, са по-устойчиви, оцеляват по-дълго, когато са лишени от хранителни вещества, изложени на увреждащи химикали или радиация.

Клетките също могат да бъдат транспортирани в други животни, които не са на гладно или на кето диета.

„Обикновено повечето отглеждани в лабораторни условия мускулни стволови клетки умират при трансплантация“, каза Рандо.

„Но тези клетки са в състояние на дълбока почивка, което наричаме дълбоко покой, предизвикано от кетон, което им позволява да издържат на много видове стрес.“

Мишките, които са били директно хранени с кето диета, също показват подобни ефекти, според изследователския екип.

По публикацията работи: Силвана Димитрова