Водолази-любители откриха останки от кралски военен кораб, потънал през 17 век

108

HMS Gloucester беше кралски военен кораб, потънал преди 340 години. До голяма степен се смята, че е причинил такава катастрофална загуба на живот, като е повлиял на съдбовния ход на Глостър

Останките на кралски военен кораб, потънал преди 340 години, носещ бъдещия крал Джеймс II, са открити от любители водолази.

Откриването на HMS Gloucester край бреговете на Норфолк е приветствано като най-голямата морска находка след откриването на Мери Роуз през 70-те години на миналия век.

„Изключителната“ фрегата с 54 оръдия, която потъна на 6 май 1682 г., след като удари пясъчните брегове на Норфолк в южното Северно море, беше разкрита на 28 мили от брега на Грейт Ярмут, наполовина заровена на морското дъно – но находката беше запазена в тайна, с цел, запазване на кораба.

Усилията за локализиране на останките, водени от братята Джулиан и Линкълн Барнуел, се оказаха успешни след четиригодишно търсене, покриващо 5000 морски мили, съобщиха от dailymail.

В ход са планове за излагане на артефакти на борда на кораба, които са били докарани на сушата, включително дрехи, бутилки с вино и камбаната на кораба, използвани за окончателно потвърждение, че развалината е Глостър.

Изложбата – съвместно курирана от Университета на Източна Англия и Norfolk Museums Service – ще бъде поставена в продължение на пет месеца в Norwich Castle Museum & Art Gallery от пролетта на следващата година.

Самият кораб е фрагментиран и все още е на морското дъно, а властите казват, че в момента няма планове за изнасяне на част от останките на сушата.

HMS Gloucester представлява „почти“ момент в британската политическа история, тъй като едва не причини смъртта на католическия наследник на протестантския трон в момент на голямо политическо и религиозно напрежение.

Джеймс Стюарт, по-късно Джеймс II от Англия, който ще бъде последният католически крал на Великобритания, оцелява при потъването, но до около 250 моряци и пътници загубиха живота си, до голяма степен благодарение на неговите действия.

Джеймс едва оцеля, след като отложи напускането на кораба до последната минута, което ненужно коства живота на между 130 и 250 души на борда, ко

ито поради протокола не можеха да напуснат кораба преди кралските особи.

Бедствието стана свидетел на дневника Самюел Пепис, който беше на друг кораб от флота. Той написа мъчителен разказ за жертви и оцелели, извадени „полумъртви“ от водата. Професор Клеър Джоуит, експерт по морска история от Университета на Източна Англия, го нарече най-важното морско откритие след „Мери Роуз“, военния кораб от флота на Тюдорите на крал Хенри VIII. „Мери Роуз“ потъва в битка в Солент през 1545 г. и е издигнат през 1982 г., по-късно е изложен на показ в Портсмут.

„Това е изключителен пример за подводно културно наследство от национално и международно значение. Поради обстоятелствата на потъването му това може да се твърди като единственото най-значимо историческо морско откритие след издигането на „Мери Роуз“ през 1982 г.“

Изследователите откриха останките през юни 2007 г. след четиригодишно търсене, покриващо 5000 морски мили. Братята, печатари по професия, криеха находката в продължение на 15 години, за да я пазят от търсачи на съкровища, тъй като беше в международни води.

51-годишният Линкълн каза, че са решили да търсят кораба, след като са прочели за него в книга през 2003 г. Но те започват да губят надежда след четири безплодни години и изминават 5000 морски мили.

„Това беше четвъртият ни сезон на гмуркане в търсене на Глостър“, каза той.
„Започвахме да вярваме, че няма да я намерим. Бяхме се гмуркали толкова много и току-що намерихме пясък.

„При спускането ми до морското дъно първото нещо, което забелязах, беше голямо оръдие, лежащо върху бял пясък. Беше страхотно и наистина красиво.

„Веднага се почувствах като привилегия да бъда там. Беше толкова вълнуващо.

„Ние бяхме единствените хора в света в този момент, които знаеха къде се намира останките. Това беше специално и никога няма да го забравя. Следващата ни работа беше да идентифицираме мястото като Глостър. През 2012 г. една от спасените находки – камбаната на кораба, произведена през 1681 г. – беше използвана от Получателя на потъналите кораби и Министерството на отбраната, за да се потвърди окончателно, че корабът е Глостър.

Едва сега, 10 години по-късно, откритието на кораба може да бъде публично достояние, до голяма степен поради необходимостта да се защити „застрашен“ обект, който се намира в международни води.

Точното местоположение на останките обаче е защитено и все още не може да бъде разкрито.

По публикацията работи: Силвана Димитрова