Идва бум на кърлежи след дъждовете: Как да разберем, че сме ухапани(СИМПТОМИ)

585

След спирането на проливните дъждове се очаква бум на ухапванията от кърлежи в България. По прогноза времето трябва да се затопли, което още повече ще допринесе за развитието на кърлежите.

Медиците успокояват, че дори кърлежът да се окаже инфектиран, не трябва да се изпада в паника.

Усложненията след ухапване от кърлеж може да се проявят до месец След дъждовете и стопляне на времето се сътвори комфортна среда за появяването на кърлежи, които могат да ни причинят разнородни болести.  Най-често това е лаймската борелиоза.

Кърлежите са малки, кръвосмучещи насекоми. Те могат да варират по размер от малки колкото зрънце до толкова големи, колкото еластична гума. Кърлежите имат осем крака.

Те са паякообразни, което означава, че са свързани с паяците. Различните видове кърлежи могат да варират в цвят от нюанси на кафяво до червеникаво кафяво и черно.

С поемането на повече кръв кърлежите растат. След като кърлеж се храни от своя домакин за няколко дни, те се обезводняват и могат да придобият зеленикаво-син цвят.

Симптоми при ухапване от кърлеж

Ухапванията от кърлежи обикновено са безвредни и могат да не предизвикват никакви симптоми. Ако обаче сте алергични към ухапвания от кърлежи, може да изпитате: – болка или подуване на мястото на ухапване – обрив – усещане за парене на мястото на ухапване – мехури – затруднено дишане, ако е тежко.

Някои кърлежи пренасят болести, които могат да се предадат при ухапване. Болестите, пренасяни от кърлежи, могат да причинят различни симптоми и обикновено се развиват в рамките на няколко дни до няколко седмици след ухапване.

Потенциалните симптоми на болести, пренасяни от кърлежи, включват:

– червено петно ​​или обрив близо до мястото на ухапване

– обрив по цялото тяло

– скованост на врата

– главоболие

– гадене

– слабост

– мускулни или ставни болки или болка

– треска