Владимир Путин се сравни с първия руски император Петър Велики

150

Това се случи по време на честването на 350-ата годишнина от рождението на руския владетел. Според Путин, той също като него е имал амбициите да възвърне на Русия територии, които й принадлежат

Руският президент Владимир Путин се сравни с първия руски император Петър Велики по време на честването на 350-ата годишнина от рождението на владетеля. По думите на държавния глава, той, също като него, връща територии, принадлежащи на Русия, визирайки военната инвазия в Украйна, предаде Bulgaria ON AIR.

Путин за пореден път сравни войната в Украйна с минали исторически събития и подчерта, че специалната операция там е важна задача за възвръщането на изначално руска територия.

„Петър Велики води великата Северна война в продължение на 21 години. Той не взе нищо от Швеция, а само си върна това, което беше на Русия. Явно и на нас ни се пада да върнем руските земи и да укрепим страната“, заяви той.

Държавният глава визира периода между 1700-1721 година, когато Русия иска да върне териториите си в Ингрия – тези земи принадлежат на Московското княжество, преди Смутното време в началото на XVII век, правейки паралел с войната в Украйна.

Междувременно от президентството оповестиха, че Украйна губи между 100 и 200 войници на ден в сраженията. Властите там съобщават, че в окупирания от руските сили Мариупол се влошават условията за живот. Най-голяма е опасността от холера, съобщават още властите в града.

По публикацията работи: Пламена Сутева