Любопитно

Учени откриха амфиподи, скрити под антарктически лед (ВИДЕО)

Под леда учените откриха амфиподи – вид животно от същото семейство, което включва омари, раци и акари, предаде independent.co.uk
Учените откриха „скрит свят“, който „кипчи“ с морски живот на 500 метра под антарктическия лед.
Удивителното откритие е направено от изследователи от Нова Зеландия в предполагаемо устие под леда на стотици километри от ръба на ледения шелф на Рос.
Когато учените пробиха в леда, камерата внезапно беше затрупана от амфиподи – вид животно от същото семейство, което включва омари, раци и акари.
Професор Крейг Стивънс, физически океанограф в Националния институт по вода и атмосфера (Niwa), каза: „Правихме експерименти в други части на ледниковия шелф и смятахме, че можем да се справим с нещата, но този път бяха поднесени големи изненади нагоре. За известно време мислехме, че нещо не е наред с камерата, но когато фокусът се подобри, забелязахме рояк членестоноги с размер около 5 мм.
„Скачахме нагоре-надолу, защото това, че всички тези животни плуват около нашето оборудване означава, че там очевидно има важна екосистема.
„Взехме някои водни проби обратно в лабораторията, за да разгледаме ДНК и други свойства на водата, за да видим какво я прави уникална, тъй като наблюдавахме нещо, което не се вижда в други системи наблизо.“

Работата е подкрепена от Антарктида, Нова Зеландия, е предприета от Niwa и изследователи от университетите в Отаго, Окланд и Уелингтън, заедно с геоложките и ядрените науки (GNS), за да проучат каква роля може да играе устието в причиненото от климата топене на ледниковия шелф. .

Откриването на устието е направено от Хю Хорган, ръководител на проекта и доцент по геофизична гляциология на университета Те Херенга Вака Виктория в Уелингтън.
Учените отдавна подозират, че под антарктическия лед има скрити реки и езера, но те не са били пряко изследвани преди това, каза д-р Хорган.

Той добави: „Да наблюдаваш и пробваш тази река беше като да си първият, който влезе в скрит свят. На повърхността на ледения шелф има малка долина, която се извива надолу към брега.
„Под това има пещера, подобна на катедрала, висока стотици метри, кипяща от живот. Всичко това е скрито под огромния леден шелф.”
Д-р Ричард Леви от GNS и Те Херенга Вака каза: „Открития като тези подчертават колко много трябва да се научи за Антарктическата система.

„Ледените покривки оказват огромно влияние върху морското равнище. Ние не само работим, за да определим по-добре какво ще правят в бъдеще, но можем да направим тези изумителни и неочаквани открития по пътя.

Превод и редакция: „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца