Задържаха турски тираджия, шофирал в силно нетрезво състояние

84

Шофьор на турски тир е заловен да кара в нетрезво състояние. За да избегне проверката, той предложил подкуп на полицейските служители, съобщават от полицията. Шофьорът на тир е забелязан да залита и да хвърля кутийки от бира по платното

Ключова роля за бързото установяване и спиране на 40-тонната товарна композиция и предотвратяването на потенциален пътен инцидент изиграл своевременно подаденият сигнал от водачка на друг автомобил.

Тя информирала автопатрула за забелязан на автомагистрала „Тракия“ шофьор на тир, който залита и хвърля кутийки от бира по платното. Полицейският екип реагирал светкавично и спрял нарушителя след тунел „Траянови врата“ в посока София.

При последвалата проверка на влекача „Волво“ с хладилно полуремарке 54-годишният водач подал на униформените паспорт с поставена в него банкнота от 20 евро, с която предложил да ги подкупи, да не изпълнят задълженията си по служба и да продължи движението си с крайна дестинация Германия.

Още в началото на проведения с него разговор полицейските служители установили, че мъжът е във видимо нетрезво състояние. Случаят незабавно е докладван в оперативната дежурна част на областната дирекция и на място е изпратена дежурна оперативна група. При тестването на водача с дрегер, уредът отчел 2.86 промила алкохол в издишания от него въздух.

След отказ да даде кръвна проба за анализ нарушителят е задържан за срок до 24 часа. Паспортът ведно с намиращата се в него банкнота са иззети като веществени доказателства. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 304А и по чл. 343Б, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под надзора на съответните прокуратури.