Кирил Петков обяви, че е готов на правителство на малцинството (ВИДЕО)

183

Провежда се пресконференция на „Продължаваме Промяната”. Това се случва минути, след като Слави Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ напуска коалицията

„Искам да обясня ясно събитията, които се случват в последния ден“, започна премиерът Кирил Петков.

„През последната седмица министър Караджов от ИТН поиска увеличаване на бюджета с 3 милиарда и 600 милиона допълнително да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков. Когато казахме, че този бюджет е за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако не отидат тези пари за тези компании. Днес им казахме в МС, че това няма да стане”. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Премиерът обясни, че първият конфликт с ИТН в коалицията е възникнал когато са им отказани първия 1 млрд. лева за тези фирми. Видяхме, че между 80 и 90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонтни дейности. Тези пътища нямат гаранция.

Кирил Петков обяви, че е готов на правителство на малцинството. „Няма да харчим пари без надзор“, допълни той.

В отговор на решението на „Има такъв народ“ да излезе от управляващата коалиция, той обвини досегашните си партньори в опит да сложат ръка върху милиарди левове за пътища и отказ да се реформира антикорупционната комисия, за да започнат разследванията за извършеното от бившия кабинет на Бойко Борисов.

„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече 6 месеца тя се управлява от заместника на Цацаров. Идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията”, обясни Петков. „Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. А те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда и т.н. Е, няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона”, категоричен е министър-председателят.

„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са ги дали, защото това са парите на всички нас. Затова искам да кажа, че правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, се спират законодателните реформи и най-голямата и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков”, каза премиерът Кирил Петков.