Близо 420 тона плодове и зеленчуци са спрени от внос у нас

101

Преминаването им в българската търговска мрежа е блокирано от 20 май до сега на ГКПП „Капитан Андреево“, а причината е – пестициди над допустимата норма

Над 418 тона плодове и зеленчуци, внос от трети страни, преминали през ГКПП „Капитан Андреево“, не са допуснати от БАБХ да достигнат до потребителите в Република България и ЕС от 20 май досега. Причината е, че чрез лабораторен анализ в тях са установени наднормени количества остатъчни вещества от пестициди.

Считано от 20 май т.г. БАБХ пое всички етапи от извършвания фитосанитарен и здравен контрол върху плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево“. Пробите за анализ за наличие на остатъчни вещества от пестициди при официалния контрол се изследват единствено в „Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол“ към БАБХ.

Пратките с плодове и зеленчуци, при които са установени несъответствия, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.