САЩ: Има достоверни сведения, че Русия ограбва украинското зърно

454

Това посочи държавният секретар на САЩ. Според него Русия продава украинско зърно за собствена печалба. Продоволствената криза стана повод за скандал по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, по време на което посланикът на Русия в организацията напусна залата

Тежки сражения на руската армия в украинския град Северодонецк. Атаки и в Лисичанск, където има пострадали. На този фон Съединените щати предупреждават че Русия ограбва украинското зърно.

Разположени от двете страни на стратегически важна река, градовете Северодонецк и Лисичанск са под постоянен обстрел. За нови удари се съобщава и в района на Изюм.

Заради войната продължава да е блокиран украинският износ на зърнена продукция.

„Има достоверни сведения, че Русия ограбва украинското зърно, за да го продава за собствена печалба. Сега Русия задържа и своя износ на храни“, заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Задълбочаващата се продоволствена криза стана повод и за скандал по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Посланикът на Русия в организацията напусна залата заради думи на председателя на Европейския съвет.

„Кремъл използва доставките на храни като ракета срещу развиващите се страни. Русия е единственият виновник за тази продоволствена криза. Въпреки кампанията й за разпространение на лъжи и дезинформация.“ Това бяха думите на Шарл Мишел, след които посланикът на Русия в организацията напусна залата.

По публикацията работи: Пламена Сутева