Любопитно

Излъчиха 100-те най-добри ястия в света

Сред най-харесваните са италианската, гръцката и испанската кухня, а като най-вкусно е определено мексиканско ястие от свинско месо, в класацията са включени и българските баница, рибена чорба и кисело мляко

Taste Atlas публикува онлайн списък на 100-те най-добри традиционни кухни и ястия в света за 2022 г. Атласът се основава на повече от 63 000 местни класации, отбелязва dnes.bg.

TasteAtlas е глобален сайт, който предоставя информация за националните кухни от цял свят. Сайтът разполага с интерактивна карта, на която са показани традиционните ястия в различните страни.

На първо място, разбира се, е италианската кухня. Най-добри ястия: focaccia barese, gnocco fritto. Най-добри продукти: stracciatella, prosciutto Toscano, паста. На второ място е гръцката кухня, на трето – испанската, а на четвърто – румънската. Френската кухня е на пето място.

Първото място в класацията на 100-те най-добри ястия на планетата заема Cochinita pibil – мексиканско ястие от свинско месо от Юкатан. Свинското месо се маринова с паста от анато, сок от горчив портокал и чесън. То се пече бавно, след което се настъргва и се сервира с тортили, такос или самостоятелно с шалот, маринован лук, салса и различни печени зеленчуци.

На второ място е бразилската пиканя – прясно говеждо месо, което е особено популярно и високо ценено в Бразилия. В САЩ то се нарича „sirloin cap“, а в Обединеното кралство – „rump“. Използва се най-вече за churrasco – месото първо се пече на скара и след това се набучва на шиш (подобно на кебап). Месото в това парче съдържа много малко мазнина, затова трябва да е идеално сготвено, за да не стане твърдо.

Третото място е за руските кнедли, но приготвени в Полша. Тези меки кнедли с форма на полумесец се пълнят със смес от картофи и сирене, понякога с различни подправки или запържен лук. Руските кнедли обикновено се варят и бързо се пържат, докато придобият хрупкава текстура.

На четвърто място е италианската паста от Генуа. Trofi al pesto е едно от най-известните, ако не и най-известното ястие в италианския регион Лигурия. Ястието е комбинация от два елемента: трофие – лигурска паста, разточена на ръка от брашно и вода, и песто – известен зелен сос, съставен от седем елемента: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки, сол и два вида сирене.

България също присъства в Атласа. В него влизат ястия като баница, рибена чорба, филе Елена, Странджански дядо, пататник, Банска капама, каварама по Радомирски, пастърма, торта Гараш и, разбира се, йогурт.

По публикацията работи Полина Петрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца