Яйцата, като източник на белтъчини и протеин, се считат за една от най-добрите храни. Учени изследваха дали би могло да има и вреда от тяхната консумация, поради наличието на холестерол
Заради съдържащия се в тях холестерол, яйцата отдавна предизвикват спорове дали водят до сърдечно-съдови заболявания. Според американски учени, връзка между двете неща няма. Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания, предадоха от Ihelp.
В същото време той е важен съставен компонент на всички клетки в тялото ни. Оказва влияние върху различни процеси, случващи се в организма, най-вече на хормоналните. Тъй като тялото ни разполага с всичко необходимо, за да го произвежда по естествен път, проблемът с повишените му нива се дължи предимно на злоупотребата с храни, съдържащи животински мазнини.
Интересен факт е, че в едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като дозата дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, тъй като белтъците са добър и здравословен източник на протеини.
Според ново изследване, яйцата за безопасни за сърцето. Специалистите, разгледаха начина на хранене на 215 618 здрави мъже и жени, консумиращи от едно до пет яйца седмично 32 години. Те не установиха връзка между приема на яйца и риска от сърдечно-съдово заболяване, което може да предизвика инфаркт и инсулт.
Казват, че досега изследванията за влиянието на консумацията на яйца върху здравето са обхванали твърде малък брой хора, за да бъдат достатъчно достоверни.
Ето какво съдържат яйцата:
Богати на протеини, антиоксиданти и други полезни съставки, яйцата са сред малкото храни, които осигуряват витамин D.
Освен витамини, яйцата съдържат различни вещества полезни за черния дроб, като холин, подобряващ паметта и извеждащ отровите от черния дроб и лецитин, разграждащ плаките в кръвоносните съдове.
Важно е да знаем, че хора, които имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Не са препоръчителни и за тези, които страдат от камъни в жлъчката.
Едно средно голямо яйце съдържа около 7 г пълноценни белтъчини, които се считат за достатъчно хранителни. Това означава, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Това ги прави чудесна храна за активно спортуващите хора, които „хранят” голяма мускулна маса.
Те не са вредни и не могат да са причина за заболявания. Проблемите идват, когато не сме добре информирани и нямаме мярка. Балансът е ключа към успеха.
По публикацията работи: Силвана Димитрова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment