Наши учени ще защитават в Страсбург българската позиция за преговорите между Скопие и ЕС

54

На мнение сме, че не трябва да ги спираме, но не и преди те да си свършат работата, подчерта проф. Ана Кочева от Института за български език на БАН

Между 6 и 8 юни представители на българската наука ще са в Европейския парламент в Страсбург, за да представят и защитят българската позиция към старта на преговорите между Скопие и ЕС. Новината потвърди пред “24 часа” археологът проф.Николай Овчаров, който заминава заедно с историка проф. Пламен Павлов и филолога проф. Ана Кочева при евродепутатите. Амбицията им е за задълбочен разговор за европейската перспектива на Република Северна Македония и условията, зад които България стои категорично, за да се реализира.

“В това отношение сме доста закъснели, но по-добре късно, отколкото никога. Затова се надявам да се чуе позицията на българската наука. Аз съм от Националния археологически институт към БАН и имам картбланш от председателя акад. Юлиян Ревалски, да представя позицията на академията”, обясни проф. Овчаров.

“Ще говорим за това как виждаме ситуацията с бъдещото присъединяване на Северна Македония. На мнение сме, че не трябва да ги спираме, но не и преди те да си свършат работата. Ние, каквото можахме, отстъпихме. Ако оставим неразрешени историческите спорове, в един момент трябва да се лишим от собствената си история, от история на езика си и от собствената си битност”, отбеляза и проф. Ана Кочева от Института за български език на БАН.

Наесен филоложката е поканена да чете лекции в Полша, където има силна македонистика. „Там аз ще преподавам на горките студенти едно, а македонската ми колежка – най-вероятно друго и те ще станат разногледи“, коментира проф. Кочева.

По публикацията работи Полина Петрова