Множество спекулации за Путин: Някои казват, че е болен от рак или Паркинсон, други дори подозират, че е мъртъв

193

Напоследък в много медии плъзнаха слухове, че президентът на Русия страда от някакво заболяване, като предположенията са многобройни: рак на кръвта, рак на щитовидната жлеза, Паркинсон, проблеми с гърба и какво ли още не. Някои дори твърдят, че Путин е мъртъв, а на негово място е поставен негов двойник. В тази статия се представят няколко мнения: на бившия външен министър на Великобритания Дейвид Оуен, на шефа на украинското военно разузнаване Кирил Буданов, на бивш съветски шпионин, други предположения пък са базирани на проведени доклади на разследващи уебсайтове

През последните седмици в световното медийно пространство и социалните мрежи витаят слухове за здравословното състояние на руския президент Владимир Путин. Непотвърдени съобщения твърдят, че той има рак или Паркинсон, или пък, че е оцелял след опит за преврат. Някои дори твърдят, че е мъртъв и е заменен от двойник, предаде bTV, цитирайки „Гардиън“.

Снимките на срещи на Путин с високопоставени съветници се разглеждат в микроскопични детайли: от това дали е стиснал масата от болка по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу в края на април, до това дали подпухналото му лице е признак на употреба на стероиди, както твърди бившият външен министър на Великобритания Дейвид Оуен.

Разбира се има възможност всяко едно от тези предположения да е резултат от конспиративни теории на многобройните критици на Путин.

В интервю в неделя външният министър на Русия Сергей Лавров беше принуден да отрече спекулациите, че Путин е болен или умира.

„Президентът Путин се появява на публични места всеки ден. Можете да го гледате по телевизора да четете и слушате негови изяви. Не мисля, че здравомислещите хора могат да видят признаци на някакво заболяване или влошено здраве“, заяви той пред френска телевизия.

Миналата седмица шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че според него Путин е едновременно сериозно болен и че е оцелял след неотдавнашен опит за преврат, като каза само, че предполагаемите нападатели са дошли от Кавказкия регион.

„Той има няколко тежки заболявания, едно от които е рак, но не си струва да се надяваме, че Путин ще умре утре“, казва Буданов пред украинското издание „Украинска правда“.

Той също така твърди, че превратът „в крайна сметка ще доведе до смяна на ръководството на Руската федерация и че този процес вече е започнал.“

Бивш съветски шпионин твърди, че Путин има Паркинсон, а списание „Ню Лайне“ твърди, че се е сдобило със запис на олигарх, който казва, че Путин е „много болен от рак на кръвта“. Нито едно от тези съобщения не беше потвърдено, пише „Гардиън“.

В един от докладите на разследващия уебсайт „Проект“ се казва, че се предполага, че Путин има рак на щитовидната жлеза или друго заболяване.

Докладът се основава на изтекли документи за пътуване, които показваха, че Путин е получавал редовни посещения от онколог и от двама отоларинголози.

Според „Гардиън“ Кремъл редовно използва предварително заснети репортажи, за да създаде впечатление, че Путин присъства на срещи, когато всъщност е в неизвестност. Подобно продължително отсъствие се е случило по време на епидемията от коронавирус, когато Путин е твърдял, че е в Москва, докато според доклади е бил в Сочи, като от време на време се е появявал в идентичен офис, сякаш е в Москва.

От началото на войната някои доклади са се фокусирали специално върху езика на тялото на Путин, предполагайки, че той може да има някакви проблеми с гърба, като дори се твърди, че носи корсет или някаква вид броня, когато е на публично място.

По публикацията работи: Пламена Сутева