Министърът на енергетиката посочи надежден енергиен партньор на България

85

Днес Европа има нужда от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Каспийския регион. Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов по време на участието си във форума Седмицата на енергетиката в Баку, Азербайджан, където основни теми на дискусиите бяха такива, свързани с енергийната трансформация. Според министъра Азербайджан се явява като един от най-надеждните енергийни партньори на България

Повече от всякога днес, в условията на война в Украйна и прекратени доставки на природен газ, Европа има нужда от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Каспийския регион. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов, който участва в Седмицата на енергетиката в Баку, Азербайджан.

Като част от тематичните събития там се провежда 27-то издание на енергийния форум, в който участват министрите на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, на Унгария Петер Сиярто, на Сърбия Зорана Михайлович, на Румъния Виргил Даниел Попеску, министърът на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова Андрей Спину, заместник- министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар, представители на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ и други. Основните теми на дискусиите по време на форума са свързани с енергийната трансформация.

По думите на министър Николов Азербайджан се е доказал като един от най-надеждните енергийни партньори на нашата страна в продължение на много години. Сътрудничеството помежду ни е особено ценно в момент, когато диверсификацията на източниците за доставка на природен газ в Европа е въпрос от първостепенно значение, подчерта енергийният министър.