Президентът: Културата не трябва да се политизира

29

От всяка криза се излиза с ясна посока и единение в обществото, което може да бъде силно само ако почива върху споделени ценности, отбеляза Румен Радев

Културата откроява достиженията на един народ и задава нивото на амбиции на обществото. Това заяви президентът Румен Радев по време на галавечер „Хоризонти“, която събра на среща представители на бизнеса от цялата страна. Събитието се организира от списание „Мениджър“ и се провежда под патронажа на държавния глава. Темата на форума бе „Култура и развито общество“ и в него участие взе и изтъкнатият испански философ и драматург Хавиер Гома.

Пред гостите на събитието държавният глава подчерта, че културата има водещо значение за развитието на обществото. По думите на президента е невъзможно да бъде постигнат реален прогрес, ако той има единствено материални измерители и няма стремеж към постигането на баланс между технологиите и духовните постижения.

„Културата може да бъде спойващ елемент за обществото“, посочи президентът и добави, че от самото общество зависи да не допуска опити за политизиране на неговата култура или налагане на ценности, които да го разделят и отслабват. Той отбеляза, че основният елемент на културата е езикът, а една дума – криза – се използва все по често напоследък. „От която и да е криза се излиза с ясна посока и единение в обществото, което може да бъде силно само ако почива върху споделени ценности“, каза още държавният глава.

Президентът обърна внимание и на връзката между култура и бизнес. Той даде примери за това как със свои характерни национални легенди държавите промотират своята продукция и тя успешно се реализира в други страни. Държавният глава подчерта, че е необходимо и България да се стреми към това да използва много по-активно своята богата история и културни традиции, за да постига успехи и да утвърждава позициите си в икономически план, съобщават от пресцентъра на президента.

„България може да се гордее не само със славното си историческо минало, но и с младите си таланти днес“, изтъкна още президентът Румен Радев. По думите му са нужни все по-значителни инвестиции в хората, в тяхното образование, култура и висока квалификация. Държавният глава подчерта също, че най-големият потенциал на страната ни да привлича чуждестранни инвестиции е в талантливите и образовани млади хора.