Кирил Петков: Ако няма изобретения и добро образование, няма как да има иновации

75

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на откриването на форума „Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“ в Дома на Европа в София. Според него връзката между бизнеса и университетите може да се осъществи по два начина и добави, че ако има добри иновации, има по-голяма печалба

“Ако няма изобретения и добро образование, няма как да има иновации. Но ако няма връзка между бизнеса и университетите, пак няма възможност да има иновации”. Това каза премиерът Кирил Петков при откриването на форума „Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“ в Дома на Европа в София, предаде Нова телевизия.

Според него има два подхода за осъществяване на тази връзка. Традиционният, когато бизнесите следят какви са изобретенията в университетите и ако харесат нещо, да започнат да го развиват. Него Петков оприличи на лотария. За другия посочи, че е по-приложим. При него бизнесът отива с реални проблеми при университетите и тогава учените правят своите изобретения, за да ги решат.

По думите на Кирил Петков, ако има добри иновации, има по-голяма печалба. „Но учените трябва да знаят, че ако направят наистина добро изобретение на световно ниво, те могат да го реализират в България. И по този начин запазваме човешкия капитал тук. Вярвам, че България е способна да бъде лидер в тази посока”, отбеляза министър-председателят и изрази надежда в скоро време правителството да бъде точно тази платформа за среща между двата интереса.

По публикацията работи: Пламена Сутева