Заместник-министърът на отбраната: Съвременната среда за сигурност е рискова и динамична

39

Необходимо е максимално бързо и ефективно страната ни да изгражда своя отбранителен капацитет, подчерта Йордан Божилов в изказването си по време на Международна научна конференция

Можем да постигнем успех само когато обединим усилията на Министерството на отбраната, на хората, които създават отбранителни продукти, и на тези, които разработват технологиите за тях. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов в приветствието си към участниците в XI Международна научна конференция, открита днес, 2 юни, в рамките на изложението за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“. По думите на заместник-министър Божилов, съвременната среда за сигурност се характеризира с динамичност и висок рисков потенциал. По тази причина е необходимо максимално бързо и ефективно страната ни да изгражда своя отбранителен капацитет, съобщават от Министерството на отбраната.

Той бе категоричен, че спойката между армия, наука и индустрия би допринесла за развитието на модерни отбранителни способности. Пред участниците в научния форум заместник-министър Йордан Божилов съобщи, че подобни теми е обсъждал днес с представители на Европейската агенция за отбрана, също в рамките на изложението. Пред тях е подчертал необходимостта от по-тясно взаимодействие с университетите и координация с партньорите от Европейския съюз и НАТО в реализирането на проекти в сферата на отбраната.

Научната конференция в Международния панаир се организира от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. Директорът на института полк. доц. д.н. Борислав Генов посочи, че тазгодишната тема на форума „Научните изследвания, технологии и иновации – основа за изграждане на нови отбранителни способности“ е привлякла за участие представители на редица научни организации, които представят в докладите си съвременни технологични постижения.