Карлос Насар завоюва сребро за България на европейското по щанги

84

Общо със 17 медала в отделните движения все още сме лидери в класирането по нации при мъжете, варненецът Христо Христов излиза на подиума в събота

България спечели шести медал на продължаващото в албанската столица Тирана европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. В кат. 89 кг 18-годишният шампион на планетата Карлос Насар стигна до среброто с двубой 382 кг, като подобри няколко върхови постижения на планетата и спечели бронз и сребро в отделните движения, съобщават от родната федерация.

Карлос започна уверено със световен рекорд за юноши в изхвърлянето – 171 кг. След това обаче не успя на 175 и 176 кг, макар да изглеждаше, че щангата не му е толкова тежка. Така Насар заслужи бронз в движението на 4 кг след италианеца Антонио Пицолато и на 3 след арменеца Андраник Карапетян. В изтласкването българинът първо отнесе с 203 кг световните рекорди за юноши в това движение и в двубоя, след това повиши тези постижения още с 211 кг и опита без успех за златото световен рекорд за мъже с 217 кг. Малко не достигна, а италианецът Пицолато се справи с тази тежест за да защити титлата си от миналата година с двубой 392 кг. Бронзът бе за грузинеца Реваз Давитадзе с 369 кг.

На европейското първенство миналата година в Москва Насар спечели също сребро в кат. 81 кг с 369 кг(163+206), само на 1 кг от италианеца Антонио Пицолато. След това на световното в същата по-ниска за него категория стана шампион със 374 кг (166+208) със световни рекорди за юноши, младежи и мъже в изтласкването.

Карлос Насар е роден в Париж на 12 май 2004 г., майка му е българка, а баща му – ливанец. Израства в Червен бряг, там прави и първи стъпки в щангите с треньора Илиян Илиев, който е негов личен наставник и до днес. 13-годишен е извикан в националния отбор и в първото си голямо първенство остава на крачка от медалите с четвърто място на европейско до 15-годишни в Косово 2017. Следващият сезон вече е на върха – европейски шампион при 15-годишните от шампионата в Милано. Година по-късно е със злато и от световното за кадети до 17 г. в Лас Вегас и от европейското до 15 г. в Ейлат. През 2020 г. спечели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу. Миналата пролет в Москва стана европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в кат. 81 кг завърши само на един кг след италианеца Антонио Пицолато. Шест месеца по-късно обаче българинът бе безапелационен и едва 17-годишен грабна световната титла при мъжете на първенството в Ташкент с двубой 374 кг, плюс злато в изтласкването със световни рекорди за юноши, младежи и мъже с 208 кг.

Среброто сега на Карлос в Тирана е 6-и медал за България на европървенството в Албания. Преди това шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов и Валентин Генчев, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Общо със 17 медала в отделните движения все още сме лидери в класирането по нации при мъжете.

Късно тази нощ на подиума в кат. 76 кг ще излезе Мария-Магдалена Кирева. Утре нямаме представител, а българското участие ще завърши в събота, когато ще вдигат четирима наши: от 15 ч. 102 кг Дейвид Фишеров и Васил Маринов в кат. 102 кг, от 18 ч. Христо Христов в кат. 109 кг и от 21 ч. Джесика Иванова в кат. 87 кг.