Байдън: Не се стремим към война между НАТО и Русия. Няма признаци Русия да използва ядрени оръжия

172

Няма признаци Русия да възнамерява да използва ядрени оръжия, подчерта американският президент

Не се стремим към война между НАТО и Русия, посочва американският президент Джо Байдън в статия за „Ню Йорк таймс“. И уточнява, че докато САЩ или съюзниците им не бъдат нападнати, няма да се включат директно в конфликта нито чрез изпращането на американски военни части в Украйна, нито чрез атакуване на руските сили, предаде Bulgaria on air.

„Намирам действията на руския държавен глава Владимир Путин за ужасяващи, но Съединените щати няма да се опитват да го свалят от власт“, допълва Байдън.

И уточнява, че САЩ не окуражават, нито помагат на Украйна да извършва атаки извън нейните граници.

Съединените щати ще предоставят напреднали ракетни системи на Украйна. Вашингтон ще изпрати оръжия, които не са с далечен обсег и служат за отбрана, а не за нападение, уточниха от Белия дом.

Относно ядрените оръжия, президентът на САЩ посочва, че за момента не се наблюдават признаци, че Русия възнамерява да използва подобни оръжия в Украйна.
„Не искаме продължителна война, само за да причиним болка на Русия“, заявява още американският държавен глава.

Байдън допълва, че Вашингтон ще продължи да си сътрудничи с партньорите си за санкциите срещу Русия, които са най-тежките, налагани някога на голяма икономика. Според него преговорите на Киев с Москва са в застой, защото Русия иска да поеме контрол на възможно най-голяма част от Украйна.

„Няма да притискам украинското правителство да направи каквито и да било териториални отстъпки. Целта на Америка е да види демократична, независима и суверенна Украйна, която може да се защитава от бъдеща агресия“, подчертава американският президент.

По публикацията работи: Станислава Гавазова