След като Русия превзе Мариупол: Първи търговски кораб напусна града

486

Днес за първи път кораб напусна пристанището на обсадения град Мариупол. Корабът, натоварен с метал, е потеглил в посока Русия, съпровождан от бойни катери

Търговски кораб напусна днес пристанището на град Мариупол за пръв път от месеци насам, след като руските войски успяха да го превземат след тежка и дълга обсада, предаде Ройтерс, като се позова на сепаратисткия лидер на Донецк, цитиран от Нова.

Корабът е натоварен с метал и е потеглил по посока Русия, като е бил съпровождан от бойни катери, предаде БТА. Според Украйна извозването на метал от Мариупол към Русия е равносилно на грабеж.

„Днес 2500 тона горещо валцувана ламарина напуснаха пристанище Мариупол“, обяви Денис Пушилин, лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), в Телеграм. „Корабът плава към руското пристанище Ростов“.

По думите на Пушилин част от корабите, намиращи се в пристанището на Мариупол, ще преминат под юрисдикцията на ДНР, която така ще се сдобие със собствен търговски флот.

Русия успя да превземе Мариупол по-рано този месец, а миналата седмица обяви, че пристанището е разминирано и отворено за търговски кораби.

В пристанището все още се намират шест чужди търговски кораба – „Царевна“ (България), „Азбург“ (Доминиканска република), „Смарта“ (Либерия), „Блу стар“ (Панама), „Азов конкорд“ (Турция) и „Лейди Аугуста“ (Ямайка).

По публикацията работи: Станислава Гавазова