Първи реакции на преместените бежанци от Черноморието (ВИДЕО)

2155

Днес приключва програмата за преместване на украинските бежанци от хотелите по Черноморието. Базата в Рибарица, където бяха преместени бежанци от Варна вече е пълна, а хората споделят, че мястото е много хубаво При разселените в базата в Елхово обаче, нещата не стоят по същия начин. Там украински бежанци съобщават за непригодни условия за живот

Край на програмата за настаняването на украинските бежанци в черноморските хотели. Украинците, които остават да разчитат на помощта на държавата и откажат да се преместят в бази в страната, ще бъдат настанявани в буферните центрове в „Сарафово” и Елхово, предаде Нова телевизия.

В бургаския квартал вече пристигна първите 82-ма украински бежанци. Те ще бъдат настанени в почивната станция на Министерство на отбраната. По неофициална информация украинците ще бъдат настанени в хотелската част, която е с леглова база от 250 места.

Предстои в следващите дни да бъдат поставени палатки, с което капацитетът на буферния център ще нарасне до 1000 места. До края на деня се очаква там да пристигнат още 37 или 38 бежанци.

Бежанци бяха настанени и в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците.

„Сега дойдохме от Златни пясъци, където бяхме три месеца. Избягахме от бомбардировките в украинския град Николаев”, казва Надежда.

„Благодарим на българската държава за вниманието и помощта в това тежко време. Тази база е великолепна. Обслужват ни с внимание и загриженост. Внимателен персонал и директор. Прекрасна храна. Красиво е. Тук е райска и неземна красота. За всичко сме благодарни”, казват жени, настанени в курорта.

По публикацията работи: Пламена Сутева