Проучване показва кога е по-добре да тренирате, спрямо пола Ви

73

Спортът без всякакво съмнение е полезен под всякаква форма, независимо по кое време на деня се практикува. Проведено проучване обаче, показва кога е най-доброто време за тренировка за жените и за мъжете

Упражненията са полезни за вас, когато и да ги правите, но времето от деня за постигане на най-добър резултат може да е различно за жените и мъжете, според проучване в САЩ. Установено е, че жените горят повече телесни мазнини по време на сутрешна тренировка, докато вечерните за по-резултатни за мъжете.

Голяма част от информацията по тази тема се основава на проучвания върху мъже. Разликите в хормоните и в биологичните часовници между половете могат да играят роля. Проведено е проучване на 30 мъже и 26 жени – всички активни и здрави и на възраст между 25 и 55 години, с продължителност 12 седмици.

То цели да наблюдава ефектите от разнообразна фитнес програма, включваща стречинг, спринт, съпротива и тренировки за издръжливост. Едната група тренира един час преди 08:30ч., докато другата следва същите дейности вечер, между 18:00 и 20:00ч. Всички участници се водят по специално разработен план за хранене. Те са подобрили цялостното си здраве и представяне, независимо кога са тренирали.

Вследствие проучването обаче, се установило, че все пак жените, които се интересуват от намаляване на мазнините около талията и понижаване кръвното налягане, трябва да се стремят да тренират сутрин, казва д-р Арсерио, водещ автор на изследването и професор по здравни и физиологични науки за човека. Това е важно, защото мазнините в корема обвиват вътрешните органи на тялото, включително черния дроб, и могат да бъдат опасни.

Въпреки това, според него, жените, които се опитват да подобрят мускулната сила в горната част на тялото си, както и общото си физическо здраве и прием на храна, трябва да спортуват вечер.

Мъжете в този експеримент са били по-малко ангажирани с това, да мислят по кое време да тренират. Установено е, че вечерните упражнения са „идеални за мъже, които се интересуват от подобряване на здравето на сърцето и метаболизма, както и емоционалното благополучие“. Подобряването на метаболитното здраве означава намаляване на риска от състояния като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт.

По публикацията работи: Силвана Димитрова