Украинските бежанци от хотелите в Албена ще останат в курорта

261

В „Албена“ всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си при новите условия

Близо 10 000 украински бежанци, настанени в курортите край Варна и Добрич, ще бъдат преместени в държавни бази и в хотели във вътрешността на страната. Причината е нежеланието на много хотелиери край морето да се включат в програмата на правителството за настаняване на бежанци, тъй като сумата от 15 лева на човек за нощувка и храна не ги устройва. В „Албена“ обаче всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си при новите условия, предаде БНТ.

Въпреки че сумата, която държавата отпуска, не е голяма, мениджърите в комплекса „Албена“ взимат решение да се включат в Програмата за настаняване на украинските бежанци. Така в курорта ще намерят подслон 550 бягащи от войната. Те са настанени в три хотела и едно ваканционно селище.

„Решението беше трудно, тъй като това, което държавата дава към нас, не е много. 15 лева в днешно време би трябвало доста разумно да бъдат изхарчени. Но ние сме в състояние да оставим бежанците, които са при нас в хотелите в парковата ни зона и сме разработили едно по-икономично меню, което би трябвало от една страна да удовлетвори вкусовете на хората, от друга страна да ни задоволи като разход“, заяви Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби“ в „Албена“ АД.

През летния сезон в комплекса ще бъдат наети 150 украинци. Повечето от тях ще работят в сферата на обслужването като сервитьори, бармани, камериери и кухненски персонал, тъй като за тези позиции не се изисква езикова квалификация и комуникация с гостите на български език.

„Естествено имаме и различни други позиции – например в нашите спа центрове ще работят масажисти, в болницата ще работят като санитарки. Не е регламентиран моментът с техните дипломи, очакваме и този проблем да бъде решен, за да можем да използваме тяхната квалификация като лекари и медицински сестри. Те са със заплатите на българските служители, по същия начин са социалните придобивки, абсолютно еднакво. Държавата ще подпомогне и членовете на техните семейства, придружител, възрастен или деца с тези 15 лева“, допълни Маргита Тодорова.

Когато войната започва, Светлана Канапльова идва в България заедно със своята майка и 12-годишната си дъщеря. Дълги години тя е била заместник-директор в Колежа по култура в град Николаев, където преподава пиано.

„Не разчитах, че ще мога да си намеря работа по специалността. Разбира се, търсих си нещо съвсем обикновено, нямах претенции какво ще работя. Но имах огромен късмет и срещнах прекрасни хора, които ми предложиха това, което най-добре умея – да свиря на пиано. Сега репетирам и на 1 юни започвам“, добави Светлана Канапльова.

Александър Халявка и неговата майка също намират подслон в един от хотелите в „Албена“. Тъй като е рехабилитатор, той лесно намира работа по специалността си.

„Аз видях, че в „Албена“ има медицински и спа център. По образование съм лекар и масажист, обадих се и ме взеха на работа. Много съм благодарен. Започвам в началото на месеца като масажист. Изключително съм доволен от условията на живот, от храната и от заплатата, която ми предложиха“, каза още Александър Халявка.

За да могат родителите спокойно да работят, в хотелите ще бъдат открити центрове за деца от 3 до 6 години. Първият от тях вече отвори врати. Засега не е ясно докога бежанците ще могат да останат в „Албена“, но според управата най-вероятно ще е до края на септември.

Надеждите на хотелиерите са дотогава да бъде намерено трайно решение за устройването на украинците в страната. Но дори и войната скоро да свърши, Светлана и Александър надали ще могат да се приберат у дома, тъй като голяма част от град Николаев е разрушен.

По публикацията работи: Станислава Гавазова