Проф. Кантарджиев описа протичането на маймунската шарка

151

Според професор Тодор Кантарджиев най-важният от симптомите на маймунската шарка, който я отличава от другите видове шарки, е появата на подути лимфни възли. Той описа и други симптоми, с които започва развитието на заболяването

Професор Тодор Кантарджиев даде интервю за „Марица“ във връзка с болестта, за която много се говори напоследък – маймунската шарка.

Относно маймунската шарка, професорът каза следното: „Не бива да допускаме масова психоза заради това заболяване, а трезво да кажем истината. И да държим обществото в течение. Великобритания предупреди СЗО за поява на такъв случай, доказан от местните власти. Става въпрос за човек, идващ от Нигерия“.

„Бързото разпространение в други страни учуди здравните власти, като стряскащи бяха масовите случаи в Испания и Португалия – по около 20 заболели след масови събирания. После се разпространи в Канада, САЩ и Австралия. Затова СЗО пусна инструкция за ограничаване на заболяването. И най-важното – дефиниция на случаите“, продължи Кантарджиев.

„Обикновено се появяват симптоми на системна вирусна инфекция – висока температура, отпадналост, болки по гърба, болка в мускулите и загуба на сили. Един или два дни след това идва силно зачервеното гърло. На следващия ден се появява обривът по кожата. Най-важният от симптомите на маймунската шарка, който го различава от другите шарки, е появата на подути лимфни възли. Много важно – да знаят лекарите, при едрата шарка, която изчезна от човечеството, няма подути лимфни възли. Обривът започва с кожата на ръцете, после се засяга тялото. По-малко са пъпките по тялото, повече – по ръцете и краката. Включително длани и ходила“, посочи професорът.

„Важен е характерът на обрива. Първо е макулата – зачервяване на кожата от по няколко милиметра. До 24 часа тази макула се повдига и се образува папула, като големината вече е сантиметър. След това в рамките на 10-20 часа се получава мехур, пълен с бистра течност. В следващите 24 часа течността вътре става мътна, пълни се с гной. Следва пукане и след няколко дни се образува коричка. След седмица коричките падат и пациентът вече не предава заболяването. Това е характерна картина, която говори за възможна маймунска шарка“, допълни той.

По публикацията работи: Пламена Сутева