ИТН: Правителството отново се опитва да приема Плана за еврото без съгласие в коалицията

244

Националният план за приемането на еврото в България отново е в дневния ред на Министерския съвет, въпреки липсата на анализ

Това заяви по време на брифинг в парламента Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в парламента и депутат от „Има такъв народ“, предаде Дарик.

Каримански беше и един от двамата кандидати за управител на БНБ. Той заяви, че въпросната точка фигурира в дневния ред на Министерския съвет, въпреки договорките на двата експертни коалиционни съвета за предварителен анализ на ползите от въвеждането на еврото, рисковете и датата за въвеждането му 1 януари 2024 г. Председателят на бюджетната комисия в парламента отбеляза, че това, което прави впечатление, е че в прессъобщението за дневния ред на заседанието на правителството, предназначено за медиите, въпросната точка липсва.

„На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът. По думите му преди да има такъв подробен анализ, така както е било записано и в коалиционното споразумение, не би трябвало да се приема техническият и оперативен план за въвеждане на еврото.

Каримански посочи, че въпросният Национален план за еврото е този, който е познат на обществото от юни месец 2021 г. По думите му промени в него няма, въпреки променената обстановка. Той припомни, че на 31 май, вторник, в зала „Изток“ на парламента ще се състои дискусия за приемането на еврото, на която са поканени преподаватели, работодатели, синдикалисти и всички заинтересовани страни.

По публикацията работи: Станислава Гавазова