Възможно е САЩ да изпрати на Украйна оръжейни системи, които могат да изстрелват дъжд от ракети на стотици километри

298

Пакетът от военна помощ е възможно да бъде обявен още следващата седмица. През последните дни Украйна пледираше САЩ и техните съюзници да осигурят ракетната система за множествено изстрелване „MLRS“. За нея е известно, че може да изстрелва дъжд от ракети на стотици километри. САЩ обаче се колебае от седмици дали да изпрати системите, имайки предвид опасенията, изразени в Съвета за национална сигурност, че Украйна би могла да използва ги използва за извършване на офанзивни атаки срещу Русия

Администрацията на Байдън се готви да засили вида въоръжение, което предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег, които сега са най-честата заявка от украинска страна, предава Darik, цитирайки CNN.

Вашингтон клони към изпращане на системите като част от по-голям пакет от военна помощ за Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица.

Висши украински служители, включително президентът Владимир Зеленски, пледираха през последните седмици САЩ и техните съюзници да осигурят ракетната система за множествено изстрелване „MLRS“ (Multiple Launch Rocket System).

Произведените в САЩ оръжейни системи могат да изстрелват дъжд от ракети на стотици километри – много по-далеч от която и да е от системите, с които Украйна разполага към момента, поради което и украинците твърдят, че това може да обърне хода на войната им срещу Русия.

Друга система, която Украйна поиска, е високомобилната артилерийска ракетна система, известна като HIMARS, която представлява по-лека система на колела, способна да изстрелва много от същите видове боеприпаси като MLRS.

Администрацията на Байдън обаче се колебае от седмици дали да изпрати системите на фона на опасенията, изразени в Съвета за национална сигурност, че Украйна може да използва системите за извършване на офанзивни атаки в Русия, казаха официални лица.

Въпросът дали изпращането на все по-тежко въоръжение в Украйна ще се разглежда от Русия като провокация, която може да предизвика някакъв вид отмъщение срещу САЩ, също е бил обсъждан във Вашингтон миналата седмица.

MLRS и неговата по-лека версия, HIMARS, могат да изстрелят ракети до 300 км, в зависимост от вида на боеприпаса.

Вече се смята, че Украйна е извършила множество презгранични удари в Русия, което украинските власти нито потвърждават, нито отричат.

Руските официални лица заявиха публично, че всяка заплаха за родината им ще представлява сериозна ескалация и заявиха, че западните страни се превръщат в легитимна цел във войната, като продължават да въоръжават украинците.

Друго голямо притеснение в администрацията на Байдън е дали САЩ могат да си позволят да раздадат толкова много висококачествени оръжия, извлечени от запасите на военните, казаха източниците.

Попитан в понеделник дали САЩ ще предоставят системите, министърът на отбраната Лойд Остин възрази:

„Не искам да изпреварвам къде сме в процеса на търсене на ресурси“, каза той пред репортери.

Друго решение, което се разглежда, е предоставянето на Украйна с ракетни системи с по-малък обсег.

„Обучението на украинците на някоя от системите за изстрелване на ракети няма да отнеме твърде много време“, казаха служители пред CNN и уточняват, че става дума за около две седмици обучение.

Разочарованието от украинска страна нараства от нерешителността на Вашингтон през последните седмици, защото те вярват, че след като САЩ изпратят системите, други страни бързо ще последват примера им.

„Имаме голяма нужда от оръжия, които ще позволят да се сблъскаме с врага на голямо разстояние“, каза в четвъртък висшият военен командир на Украйна генерал Валерий Залужни.

„И това не може да се отлага, защото цената на забавянето се измерва с живота на хората, защитили света от (руския фашизъм).“

Когато украинският външен министър Дмитро Кулеба беше попитан в четвъртък какви са най-неотложните нужди на страната му, той отговори:

Конгресменът от Демократическата партия Джейсън Кроу, който беше част от пътуването на делегация на Конгреса в Киев по-рано този месец, каза пред CNN, че вярва, че системите MLRS могат да помогнат на Украйна да набере значителна инерция срещу Русия.

„Мисля, че може да промени хода на войната, да бъда честен с вас“, каза Кроу.

Той обясни, че руската конвенционална артилерия, която има обсег на действие от около 50 км, „няма да се доближи“ до украинските градски центрове, ако там бъдат разположени системи MLRS.

„Така че това ще спре тяхната тактика на обсада“, смята Кроу.

По публикацията работи: Пламена Сутева