Проф. Гечев, БСП: КЕВР не е длъжен да приема исканото от топлофикациите увеличение на цените

blank
Снимка: Пресцентър на БСП

Това са думите на народния представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев. България да последва другите европейски страни и да открие сметка в рубли, за да си плаща газа, призова социалистът. Според него това, че във Велико Търново искат 300% увеличение на цената по никакъв начин не означава, че КЕВР ще одобри подобно увеличение

„КЕВР не само, че не е длъжен да приема тези искания на топлофикациите, но е длъжен да направи внимателен анализ дали исканите цени се базират на реални промени в пазарните цени на енергийните носители, които те използват, или те използват увеличението на цените на енергийните носители, за да си покрият предишни загуби и евентуално да извлекат печалби за сметка на потребителите.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на БНР по повод исканото увеличение на цените на топлоенергията.

Според него е правилно, че КЕВР първоначално не е публикувал тези искания и подчерта, че това, че във Велико Търново искат 300% увеличение на цената по никакъв начин не означава, че КЕВР ще одобри подобно увеличение. Социалистът обаче обърна внимание, че дори увеличението от 300% да не бъде одобрено, увеличение на цената на топлоенергията ще има и държавата трябва да мобилизира своите финансови възможности, за да помогне на енергийно бедните.

„Трябва да мобилизираме всички възможности, така че да не допуснем фалита на доставчиците на топлоенергия и в същото време да не допуснем десетки хиляди семейства да не могат да си посрещнат елементарните нужди на отопление“, категоричен бе проф. Гечев.

По думите на депутата от левицата правителството трябва да е внимателно в изказа си и да поддържа добри връзки както с партньорите от НАТО и ЕС, така и да не допуска срив в отношенията със страни, от чиито доставки сме зависими като Русия. „От самото начало от БСП предупредихме, че няма как да има физическо заместване на количествата газ и петрол, които се доставят от Русия“, припомни Румен Гечев.

Според него няма никакъв проблем, че в договора за доставка на газ с Русия е посочена цена в долари. „От България се иска, освен сметката ни в долари, да се открие втора сметка в банката на „Газпром“ в рубли и просто доларите да се преформатират в рубли. До края на годината няма никакво значение какъв е курсът на рублата към долара, защото България ще си плаща същите цени, каквито е договорила“, обясни проф. Гечев, като добави, че курсът на рублата ще има значение едва когато се договарят условията за доставките за следващата година, във връзка с което социалистът призова преговорите да започнат още сега, защото текущият договор изтича в края на годината.

„Всички други европейски държави си решиха проблема с доставките на руски газ, останахме само Полша, България и Финландия. Трябва незабавно да започнат преговорите и България да последва това, което правят другите 24 държави членки на ЕС. Колкото повече се бавим, толкова по-трудни ще станат нашите разговори за цената на газа и на парното“, категоричен бе проф. Румен Гечев.

По публикацията работи: Пламена Сутева