Мика Зайкова: Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея

86

Това заяви икономистът Мика Зайкова. Агоп Каспарян пък посочи, че бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи

„Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени на енергийните ресурси. Парното, токът и водата ще поскъпнат. Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея със закъснение. В мерките има хаос, но не и фокус. Намирисва ми социализъм“. Това заяви икономистът Мика Зайкова, предаде NOVA NEWS.

По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система не е добра идея. „Това няма смисъл, защото на две стъпки – от 2023 г. до 2025 г., ще изчезне регулираният пазар според Плана за възстановяване“, обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

„Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето. Инфлацията ще продължи да расте. А войната раздели света на две. От другата страна са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас“, прогнозира Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница. „С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина“, посочи Зайкова.

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметки и продукти от малката потребителска кошница. „Мерките не са антикризисни, а компенсаторни. Те са половинчати и са насочени към определена група хора. Ще помогнат на по-заможните. Бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи“, смята той.

По публикацията работи: Станислава Гавазова