24 май: Празнични шествия в цялата страна по повод празника (ВИДЕО)

83

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, беше отбелязан с празнични шествия в цялата страна. Премиерът Кирил Петков, министърът на образованието Николай Денков и министърът на културата Атанас Атанасов водиха шествието в София, а президентът Румен Радев – шествието в Пловдив. В морската столица Варна пък в небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от азбуката. Те бяха пуснати от площада, носещ името на Светите братя, откъдето тръгна и шествието

В София шествието беше водено от премиера Кирил Петков, министърът на образованието Николай Денков и министърът на културата Атанас Атанасов. То тръгна от площада пред БНБ по жълтите павета, до Софийския университет и приключи пред Народната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий, предаде bTV.

Програмата включваше тържествени речи от официални лица, както и най-многобройното изпълнение на химна „Върви, народе възродени“.

В Пловдив шествието беше водено от държавния глава Румен Радев. То започна с духов оркестър и мажоретки.

Множеството премина през цялата главна улица, като в него се включиха хиляди ученици от всички училища в Пловдив.

Президентът държа и празнична реч пред хората.

„Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете“. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Пловдив участва в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В приветствието си пред жители и гости на Пловдив, президентът изтъкна, че Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отново ни събира край храмовете на българския дух.

Снимка: Прессекретариат

Хиляди се включиха в празничното шествие във Варна. Празникът на Светите братя Кирил и Методий в морската ни столица започна с издигане на националния флаг.

Деца изпъстриха площада пред Катедралния храм „Успение Богородично“ и поздравиха присъстващите с фолклорна композиция.

В небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от азбуката. От площада, носещ името на Светите братя тръгна и шествието. В него се включиха и носителите на награда Варна за ученик и учител на годината.

По публикацията работи: Пламена Сутева