Енергиен експерт: Целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ

51

Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски. Според него отказът на България да заплаща на „Газпром“ в рубли не е грешка

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото – спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни енергийният експерт Иван Хиновски, предаде БНТ.

Според него разговори с „Газпром“ трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата „взимаш или плащаш“, която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват, допълни той.

Според него България не е направила грешка като е отказала да плаща на „Газпром“ в рубли, но сега трябва да изчака преди да предложи нови преговори за руски газ. За него „разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на „Газпром“. Тогава ще видите съвсем друга позиция на „Газпром“, прогнозира Хиновски.

По думите му, целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ.

По публикацията работи: Станислава Гавазова