Дълги опашки от чакащи да видят мощите на Св.св. Кирил и Методий(ВИДЕО)

От храма „Света Неделя” обещаха да не затварят врати преди всички желаещи да са отдали почит

До късно през нощта продължи поклонението на вярващите пред мощите на светите братя Кирил и Методий в София. От катедралния храм „Света Неделя” обещаха да не затварят врати преди всички желаещи да са отдали почит на реликвата.

„Дойдох, за да се поклоня пред мощите, защото съм българка и обичам всичко българско и родно. Чела съм за мощите на светците и съм много впечатлена. Искам да се поклоня на велики българи”, посочи вярваща.

„Вярвам, че мощите са свещени. Дойдох за молитва за мир и за здраве”, обясни жена, дошла в храма.

Мощите пристигат за първи път у нас. В понеделник те бяха пренесени с литийно шествие до църквата. Дълги опашки от чакащи имаше през целия ден.

Президентът и вицепрезидентът участваха в посрещането в София и поклонението пред светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в посрещането на светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил в София.

Румен Радев и Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, участваха в поклонението пред мощите на равноапостолите и присъстваха на молебена, оглавен от епископ Поликарп.

По думите на Румен Радев изнасянето на частици от мощите за първи път от Света гора в славянска държава и то в навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, е признание за огромната роля на България в делото на светите братя и за неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия. Президентът Радев изказа благодарност на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, начело с Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и към игумена на светата обител Есфигмен – Света гора архимандрит Вартоломей. „Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и единодействие“, допълни още президентът.

По публикацията работи: Станислава Гавазова