Отсъдиха доживотен затвор за руския войник, съден за военни престъпления

blank
Снимка: Pixabay

Отсъдиха доживотен затвор за руския войник, съден за военни престъпления. 21-годишният руски войник помоли за прошка вдовицата на убития от него украински гражданин. Преди дни той призна, че е убил 62-годишен цивилен в първите дни на военните действия

Съдът в Украйна осъди руския войник Вадим Шишимарин на доживотен затвор за военни престъпления по време на инвазията на Москва, предаде Нова телевизия.

За пръв път: Прокуратурата в Украйна е предявила обвинение във военно престъпление на пленен руски войник

Припомняме, че 21-годишният сержант от руската армия Вадим Шишимарин призна, че е убил 62-годишен цивилен в първите дни на руската офанзива. Попитан в съда дали е виновен за обвиненията, включително за военни престъпления и умишлено убийство, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин от сибирския регион Иркутск отговори с „да“.

Прокурорите твърдят, че Шишимарин е командвал подразделение в танкова дивизия, когато на 28 февруари конвоят му е бил атакуван. Той и други четирима войници откраднали кола и докато пътували близо до село Чупаховка, срещнали 62-годишен мъж с велосипед. Според прокурорите Шишимарин е получил заповед да убие цивилния и е използвал автомат Калашников за това.

По време на изслушването Шишимарин помоли за прошка вдовицата на убития от него украински гражданин.

21-годишният Вадим Шишимарин призна, че е застрелял 62-годишния Олександър Шелипов край северното село Чупахивка на 28 февруари, за да го спре да съобщи за кражба на кола.

„Знам, че няма да можете да ми простите, но въпреки това ви моля за прошка“, каза той на втория ден от процеса в Киев.

По публикацията работи: Пламена Сутева