Министърът на образованието: Учебната година да започва на 7 септември

229

Днес министърът на образованието и науката обясни, че активно се води дискусията за продължителността на учебната година в страната. 

„Когато нашите деца учат по-малко, това е голям проблем. … Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна – с 25% по-малко от средната продължителност, като задължителни астрономически часове, за обучение на децата. … Това означава, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е много трудно да се навакса тази разлика“, заяви акад. Денков, предаде БНР.

По думите на министъра на образованието идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември:

„Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата – да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни“.