Официално: Кога махат решетките от входа на Народното събрание

78

Председателят на НС Никола Минчев заяви днес, че в рамките на деня ще бъдат демонтирани решетките от външните врати на парламента.

Не знам колко ще струва демонтирането на решетките, но смята, че сумата няма да е голяма. Има вероятност парламентът да не обжалва глобата, която ще наложи Министерството на културата, понеже не е спазен законът за паметниците на културата, каза председателят на парламента, предаде btv.

Минчев все пак иска да види дали глобата няма да е максималната и тогава ще реши.

Не ни е страх от народната любов, не ни е страх, тази охранителна мярка е по искане на НСО, което са длъжни да охраняват и двете сгради на НС. В другата сграда от две години има такива предпазни решетки“, добави Минчев.

Относно 11-те антикризисни мерки, които бяха обявени от правителството през седмицата, Минчев коментира: „Не си купуваме народна любов така, опитваме се да помогнем на населението да се справи с кризите в този момент. Няма как подпомагането на населението да бъде тълкувано като купуване на народна любов“.

За прилагането на мерките са необходими промени в данъчните закони, трите бюджета и ДОПК, обясни още Минчев.

По думите му коалицията може да продължи да работи.

„Тя може да продължи да работи, когато има диалог, а този въпрос, дали тя ще може да работи и дали може да продължава да работи, се задава още от общо 13 декември. Въпреки някои трудности, които се явяваха по пътя, продължаваме да работим заедно в изключително тежка геополитическа обстановка“, каза Минчев и отдаде спада на доверието според социологията именно на кризите в световен мащаб, както и на някои грешки, които ще се постараят да не повтарят.