Покачи се цената на Биткойн над 30 000 долара

71

Криптопазарът изгуби почти половината от стойността си през последните шест седмици. Цената на Етериум, най-големият алткойн в света, беше на ниво от 1 995 долара при дневно увеличение от 1%

Цената на Биткойн се покачи над 30 000 долара в четвъртък. Криптовалутите търсят посока за развитие, но не успяха да се възстановят от огромните загуби през последните две седмици. Цената на Етериум, най-големият алткойн в света, беше на ниво от 1 995 долара при дневно увеличение от 1%, предаде Нова.

Криптопазарът изгуби почти половината от стойността си през последните шест седмици. По-голямата част от загубите дойдоха през последните две седмици, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта на 4 май и сигнализира, че предстоят още повишения през юни и юли. Освен със затягането на паричната политика от страна на Фед, криптопазарът се бори с вътрешни пречки, особено с рязкото поевтиняване на противоречивата стабилна монета UST от миналата седмица насам. Първоначално замислена да бъде обвързана едно към едно с долара, цената на UST продължи да се понижава и падна до 0,08795 долара.

Luna Foundation Guard, организацията, която стои зад UST, е продала биткойни на стойност поне 2,1 млрд. долара през последните 10 дни, за да подкрепи цената на UST, според данни, публикувани в понеделник. Много криптоинвеститори отчасти обвиняват организацията, че е продала резервите си от Биткойн и е предизвикала спад в цената му, за да върне стойността на UST на 1 USD.

Положително развитие за криптовалутите настъпи, когато руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви в сряда, че страната му рано или късно ще легализира криптовалутите като платежно средство, тъй като Москва се бори със западните санкции върху различни сектори, особено банковия, промишления и енергийния.

По публикацията работи: Станислава Гавазова