Първан Симеонов: Доверието към кабинета е ниско, но българите не искат предсрочни избори

76

„Традиционно в България доверието към правителствата е ниско. Това е базисно правило“, допълни социологът Първан Симеонов 

Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%. Въпреки това 44,1% от българите не желаят предсрочни избори, а за нов вот са 24,3%.

Това показва изследване на социолозите от „Галъп интернешънъл“, направено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.

„Традиционно в България доверието към правителствата е ниско. Това е базисно правило“, коментира политологът и социолог Първан Симеонов, предаде bTV.

Така че, по думите, му „това не е новина“, защото в повечето случаи правителствата започват своята работа с нисък рейтинг, но има малки изключения като кабинетът „Сакскобургготски“ или „Борисов 1“.

За да има желание за предсрочни избори, трябва да има алтернатива, а такава не се е формирала, посочи Първанов.

Политологът посочи, че и нежеланието за оставка на правителството се дължи и на тежката ситуация на сигурност с войната в Украйна и кризите, свързани с тях.

Ако се проведат сега избори, осем парти ще влизат в парламента и той ще бъде още по-фрагментиран, посочи Симеонов.

По публикацията работи: Станислава Гавазова