Превозвачи след спешни разговори в Регионалното министерство: Има сближаване на позициите (ВИДЕО)

58

Превозвачите заявиха, че има сближаване на техните позиции с тези на властта. Те настояват да няма рязък скок на таксите и повишението им да бъде отложено с шест месеца и са съгласни с разширяването на тол системата, но само по второкласната пътна мрежа

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща във ведомството представители на браншовите организации на превозвачите. Сред обсъжданите теми е обхватът на тол системата. Намеренията на правителството са от 1 юли такси да се плащат и за движение по второкласните пътища, а тарифите да се повишат с около 20%, предаде Нова телевизия.

След разговорите превозвачите заявиха, че има сближаване на техните позиции с тези на властта. Като добър знак те посочиха пренасянето на дебата от улицата на масата с експерти, което вероятно щяло да доведе до скорошен положителен резултат.

От бранша настояват да няма рязък скок на таксите и повишението им да бъде отложено с половин година. Съгласни са с разширяването на обхвата на тол системата, но само по второкласната пътна мрежа, по която преминава международният трафик. Те искат да се ползват отстъпки при над 3000 км пробег на месец на автобуси и камиони. Идеята е българските превозвачи в крайна сметка да плащат по-ниски такси в сравнение с транзитно преминаващите. Превозвачите уверяват, че това е мярка, която работи добре в много европейски страни.

„Към днешна дата не е полезно нито една от двете страни да поема каквито и да било ангажименти. Стъпваме върху експертизата на работната група, която ще стигне до предложения, с които вече ще можем да работим“, коментира след срещата регионалният министър Гроздан Караджов.

По публикацията работи: Пламена Сутева